Wie zijn wij

Wie zijn wij?

Wij zijn Saskia Fokkema en Suzanne Swart, de experts van Participatiecursus. Samen hebben we meer dan 40 jaar ervaring in verschillende functies bij de lokale overheid en in het bedrijfsleven. We hebben ons gespecialiseerd in participatie, omdat we er enthousiast van worden! 

Niet zo gek dus dat wij de gezichten zijn achter Participatiecursus. We brengen graag onze liefde voor participatie over op anderen door middel van onze cursussen, trainingen en coaching. Weten waarom we dat doen? We leggen het je graag uit! Leer je ons meteen wat beter kennen.

Vakinhoud 

Wij zijn gek op gebiedsontwikkeling en ruimtelijke ontwikkeling. We zijn dan ook allebei planoloog en vinden dat vak nog steeds heel leuk. We hebben veel ervaring in die hoek, in allerlei verschillende functies. Van projectmanager tot beleidsmedewerker, van bedenken tot uitvoeren. 

Het maakt ook dat wij participatie bekijken door de bril van de vakinhoud en niet alleen vanuit communicatie. Wij snappen hoe ruimtelijke ontwikkeling werkt en weten hoe processen gaan. We begrijpen dus echt waar je tegenaan loopt en kunnen je daar goed bij helpen.

Professionele trainers

Naast planologen zijn we ook opgeleid als trainer. Natuurlijk putten we uit onze eigen ervaring, maar om jou het beste te kunnen helpen hebben we ons gespecialiseerd in het trainen van groepen. 

Saskia heeft bij ICM de door NOBTRA en cedeo erkende opleiding ‘Professioneel Trainer’ gevolgd en Suzanne heeft daar de module ‘Trainingstechnieken en vaardigheden’ gedaan. Hierdoor kunnen we de training precies aanpassen op de leerbehoefte van de deelnemers, en zorgen we ervoor dat de training perfect aansluit bij het leerdoel.

Daarnaast zijn Suzanne en Saskia beide gediplomeerd dagvoorzitter en weten ze als geen ander hoe ze (soms lastige) bijeenkomsten in goede banen kunnen leiden.

Menselijke maat

Naast ons liefde voor het inhoudelijke vak, hebben we ook een groot hart voor de menselijke kant. Zonder de input van inwoners en andere belanghebbenden kun je geen toekomstbestendige plannen maken. Dat leggen we even uit. 

Je weet als inhoudelijk ambtenaar of als initiatiefnemer natuurlijk alles van je project en doet je werk zo goed mogelijk. Maar in de ogen van de inwoners ben je slechts een passant. Als jouw project is afgerond ga jij door met het volgende, maar zij leven daarna in het resultaat. Als je dat beseft, dan besef je ook hoe belangrijk hun stem is en sla je deze niet zomaar over!

Participatie betekent oprecht luisteren naar wat belanghebbenden inbrengen en daar ook echt wat mee doen. Soms betekent dat ook dat je buiten de lijntjes moet kleuren. Volgens de wetgeving moet een weg op een bepaalde manier ontworpen worden, maar de ervaring van de omwonenden kan heel anders zijn. En zij zijn de echte gebruikers van de weg. Natuurlijk moet het veilig zijn, maar je mag best afwijken van de regeltjes als je daarmee meer draagvlak creëert. Dat is ook wat de Omgevingswet straks van ons vraagt.

Suzanne

Samen doen

Dat staat bij ons voorop. Zowel bij het participatieproces als in onze participatietrainingen. 

Vaak bestaat het idee (of de angst) dat je als overheid, bedrijf of organisatie bij participatie alle controle verliest. Dat de belanghebbenden alles mogen bepalen. Dat is niet zo. Jij hebt de inhoudelijke kennis en die is nog steeds van grote waarde. Maar het is ook niet zo dat jij mag bepalen wat er gebeurt, zonder inspraak van anderen. Jullie beide inbreng is waardevol. Participatie doe je dus echt samen. 

Ook in onze trainingen is samen doen belangrijk. Natuurlijk leren we je de theorie, maar je gaat vooral ook zelf aan het werk. Met praktijkvoorbeelden, huiswerkopdrachten of een actuele casus of vraagstuk. Samen met de andere deelnemers of met je team of organisatie werk je aan de opdrachten en leer je van elkaar. Wij staan naast je om je te begeleiden en te helpen waar nodig. 

Met onze aanpak zorgen we ervoor dat je steviger in je schoenen staat tijdens participatieprocessen. Je doet het samen met belanghebbenden en collega’s, zonder jezelf of je vak onderweg kwijt te raken. 

Voordat ik ging studeren las ik een boek over de Betuwelijn, met verhalen van omwonenden over de invloed die de komst van dat tracé op hen had. Dat boek heeft mijn ogen geopend. Toen wist ik: als we dingen bedenken heeft dat zoveel impact op mensen, daar wil ik mijn rol in spelen.

Saskia

Goed resultaat

Participatie is pas echt geslaagd met een goed resultaat. Maar wat is dat? Deze vraag staat ook centraal in onze trainingen.

Een goed resultaat is in ieder geval niet dat je als overheid, bedrijf of initiatiefnemer volledig je zin hebt gekregen. En ook niet dat inwoners en belanghebbenden alles hebben bepaald. 

Een goed resultaat is wel een plan waar iedereen mee kan leven. Niet alle wensen hoeven vervuld te worden. En je kunt ook niet altijd iedereen tevreden houden. Soms kun je niet anders dan beslissingen nemen die pijn doen. Maar zorg er dan wel voor dat je alle belanghebbenden nog in de ogen kunt kijken aan het eind van het proces en kunt zeggen: we hebben het samen gedaan. 

Plezier

Participatie is leuk! Dat vinden wij, maar dat laten we jou ook graag ervaren. We snappen dat het niet altijd makkelijk is. Je bent immers opgeleid om goed te zijn in je vak, niet om samen te werken met inwoners en belanghebbenden. Toch wordt dat wel van je gevraagd. 

Wij zien je en begrijpen dat je hier tegenaan loopt. We zijn er voor je als je even stoom af moet blazen of echt even niet meer weet hoe nu verder. Dan kijken we met je mee en vinden we een oplossing die niet alleen goed werkt, maar waar jij je ook goed bij voelt. Want plezier is gewoon belangrijk! 

Wil je nog meer van ons weten? We schrijven blogs over onze visie en ervaringen. Of neem gewoon eens contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. Kijken we meteen wat we voor je kunnen betekenen. 

Saskia Fokkema

Opleiding: Ruimtelijke Ordening en Planologie, Communicatie.

Werkervaring: stedenbouwkundigbureau Kuiper Compagnons, advies- en ingenieursbureau Grontmij, diverse kleinere gemeenten, Rijkswaterstaat, gemeente Apeldoorn en gemeente Utrecht.

Werkt nu als: gebiedsmanager en interim professional bij lokale overheid, op het gebied van procesmanagement, participatie en/of communicatie.

Suzanne Swart

Opleiding: Ruimtelijke Ordening en Planologie.

Werkervaring: gemeente Ermelo, advies- en ingenieursbureau Grontmij, provincie Overijssel, gemeente Borne en gemeente Nunspeet.

Werkt nu als: adviseur en interim professional bij lokale overheid, op het gebied van bewoners- en overheidsparticipatie. En als procesbegeleider bewonersparticipatie voor projectontwikkelaars.

Referenties